A valamikori római színpad repedt sziklái között egy fehér ruhás lány sétált. Szinte szellemnek tűnő alakja lépett a színpad közepére. A féloszlopok takarásából kiállt büszkén. A repedezett üléssorokból jól lehetett látni őt.

A fiatal, huszonévesnek látszó lány kifakult az élete során. Valamikor göndör, vörös haját a nap fehéresen szőkére szívta. Bőre gyenge, szinte átlátszóvá vált; de vékony, törékeny alakjában erő és tartás rejtőzött. Halovány, kék íriszei szinte elvesztek a szeme fehérjében. A ruházata egy bő, esküvői ruhához hasonló kelta népviseletre emlékeztetett, áttetsző fehér anyagból készült.

A lány arcán mosoly játszott, kedves, megértő; mivel vonásai finommá, gyermekivé szelídültek, de abban a kis szájtartásban fájdalom rejtőzött. A tartása egy nehéz, megterhelt életet tükrözött, ellentétben a fiatalos és kedves küllemével.

– Üdvözöllek – szólított meg téged. – A nevem Fehér Boszorkány, de te szólíthatsz csak Boszinak. Ma azért vagyunk itt, mert kezdetét veszi az Újnap Hava. Ez időtájt a nappalok hosszabbak lesznek és az idő melegebb. Nagyon sok hagyományt őrzünk ebből az időből. Beltane, Majális, Flóra nagy ünnepe. Az utóbbi a rómaiak hagyományai közé tartozik. Egy hétig tánccal, színjátékokkal és nagy mutatványos gladiátor játékokkal ünnepelték Flórát, a természet istennőjét. Ezért invitáltalak ide titeket. Egy kis időre mi is így teszünk. Pár hétig én fogok nektek színjátékokat bemutatni. Ám ennek a kis fesztiválnak lesz egy különlegessége, mert mi kapcsolja össze a témáinkat? Ezek az ünnepek mind az életet, a szerelmet, a kitartást, a kezdetet, a születést és az újjászületést dicsértetik. Mi sem lehetne ennél találóbb, hogy minden színdarab, amit elmesélek nektek, egy nőről szól. Legyen az a lány, az anya, vagy az öreg nénje. Ezzel ünnepeljük az erősebb nemet. Persze készüljetek fel, pár mű tán nem lesz mindenki ízlésének való, hisz a műveket az ilyen színházakban mindig a férfiak írták. Ezeknek a műveknek én leszek a narrátora vagy mesélője. Találkozunk pár nap múlva, kedvesem!

Fehér Boszorkány kuncogott egy kicsit, majd a függönyök leereszkedtek előtte.

Szólj hozzá te is!